torstai 27. maaliskuuta 2014

Kaukajärven kartanon raunioilla

Kaukajärven kartano perustettiin Vehmaisiin 1900-luvun alussa. Sen perusti Bertel Grahn joka oli hiljattain ostanut alueelta yhdeksän maatilaa ja päätti yhdistää ne yhdeksi 600 hehtaarin kartanoksi. Jugend-tyylisen päärakennuksen suunnitteli Wivi Lönn, se rakennettiin paikalleen vuosina 1905-1906.




Tässä kohdin seisoi ennen näkötorni, jonka korkeuksista maisemat olisivat olleet vielä upeammat.
Grahnin kuoltua kartano oli ensin vuokrattuna ja myytiin sitten Tampereen kaupungille, joka vuokrasi aluetta esim. Saarioisille jonka taimisto toimi alueella. Kaupunki purki päärakennuksen vuonna 1975, sen mentyä liian huonoon kuntoon. Muut alueen rakennukset purettiin 1975-1983. Purun jälkeen paljastui asiantuntijalausuntoja joiden mukaan historiallisesti ja taiteellisesti suunnattoman arvokas kartano olisi ollut suhteellisen helposti korjattavissa. Osa kartanoa kiertävistä huhuista kertoo myös, että kaupunki olisi vannonut ettei koskaan pura rakennuksia vaan huolehtii niistä ja pitää kartanon kunnossa myös jälkipolvien nautittavaksi.




Nykyään alue on ulkoilijoiden suosiossa. Tämä kasvillisuudeltaan ja kulttuurihistorialtaan merkittävä kohde on nyt hurjien rakennussuunnitelmien kohteena. Tarkoitus on rakentaa alueelle vaivaiset 15 000 kerrosneliömetriä. Kartanon jäännökset ja ulkoilupolut on luvattu jättää virkistysalueiksi. Uskon kun näen...



Hassua miten kotikulmiltaankin voi löytää kaikkea uutta ja kaunista. Tai no, uutta on ehkä väärä ilmaisu kun kyseessä kuitenkin on vanhan kartanon jäännökset, joista vaan en aikaisemmin tiennyt mitään (Kiitos Hanna vinkistä). Toivottavasti kyseiset rauniot ovat vielä kesälläkin paikallaan ja niitä paremmassa kelissä ja valossa pääsen vielä ihastelemaan. Olihan sekin kai tuuria että kerkesin nämä lumisena tammikuun päivänä ikuistaa, lumi kun oli jonkun sortin ylellisyyttä tänä talvena. On vaan suunnaton sääli jos noin taianomainen, rauhaisa ja kaunis paikka tuhotaan iskemällä joka koloon taloja ja kaatamalla suojaava metsikkö ympäriltä, tuntuu vaan että kaikkialla kaikki kaunis tuhotaan tuottojen tieltä..

2 kommenttia:

  1. Tosi hieno paikka ja mahtava luonnonrauha. Toivon todella että suuri alue säilyisi tuleville kävelijöille ja ulkoilijoille ja valokuvaajille. Aluetta voisi käyttää vaikka kuinka kauan virkistysalueena. Sitten jos se täytetään taloilla, meille ei jää mitään Kaukajärven kartanosta. Se olisi todellakin ollut kulttuuriteko säästää kartano jälkipolville. Vasta nykyään Suomessa tajutaan menneisyyden arvo. Meille kaikille mennyt maailma opettaa jotain arvokasta.

    VastaaPoista
  2. Talvella tuo kaikki näyttää niin valjulta, mutta kesällä paikka on kyllä käymisen arvoinen. Samaa välinpitämättömyyttä kaupumkimme on harrastanut Epilän kylpylän suhteen! Vielä 70-luvulla sen olisi voinut vielä pelastaa. Kylpylän taustalla olleet syyt ja tapahtumat vielä nostaa sen arvoa, mutta ei kun matalaks vaan.

    VastaaPoista